PostHeaderIcon Rasbeschrijving

De geschiedenis van de Engelse Bulldog

De Engelse bulldog zou zijn ontstaan rond de jaartelling. Hij is ontstaan uit de Mastiff, of Alaunt en de Talbot. Omstreeks 1630 werd voor het eerst melding gemaakt van ‘Bulltbaiting”, vrij vertaald Stierbijten.

Het stiervechten is volgens een oude kroniek ontstaan doordat Graaf William Warren Lord Stanfort in 1209 twee stieren zag vechten om een koe, totdat de hond van de plaatselijke slager zich hierin mengde en de stier aanviel. De stier raakte volkomen in paniek en vond zijn weg door het dorp met in zijn kielzog de hond die bleef aanvallen.

De Graaf vond dit schouwspel zo mooi dat hij de slager opdracht gaf, af en toe een wilde stier beschikbaar te stellen, teneinde deze sport voor altijd voort te zetten. In Engeland is deze sport erg populair geworden. In Tutbury, Staffordshire, werd jaarlijks een officieel een stierengevecht georganiseerd. Gelukkig werd rond 1835 het stierenvechten afgeschaft. De honden werden speciaal getraind om de stieren zo laag mogelijk te benaderen zodat ze niet gelijk in aanvaring kwamen met de hoorns van de stieren. Ook werden de honden getraind om de stier bij de neus (pinning) te pakken. De bedoeling was dat de hond de stier zo lang vast hield, dat de stier het van vermoeidheid zou opgeven. Uit de huidige bouw van de bulldog kan je nog steeds zien waarvoor hij destijds gebruikt is.

De bulldog is laag van bouw zodat de hond moeilijk te vatten was voor de stier. Ze voorhand is aanzienlijk zwaarder dan de achterhand zodat het zwaartepunt van de hond dicht bij de kop ligt. Daardoor was de bulldog moeilijk los te schudden door de stier. De bulldog is breed in front zodat hij een grotere stabiliteit heeft. De achterpoten zijn ook langer dan de voorpoten. Hierdoor ontstaat de roach-back waarmee de sprongkracht wordt vergroot, zodat de hond langer de stier kon vasthouden.

De lay back (zie voor uitleg de rasstandaard) zorgt ervoor dat de hond goed kon blijven ademen terwijl hij de stier vast had in het zachte vlees.

De turn-up is nodig om een stevigere beet te krijgen zodat bij het schudden de wond groter zou worden en de stier meer bloed ging verliezen en uiteindelijk zou sterven aan bloedverlies.

Het karakter: de grote moed, vastberadenheid en hoge pijngrens, nodig om het gevecht met de stier aan te gaan.

De Engelse bulldog is in het verleden gebruikt, mede vanwege goede eigenschappen, in andere rassen te krijgen zoals de Franse Bulldog, Boston Terrier, Boxer, Bullmastiff, Staffordshire Bull Terrier en de Argentijnse Dog.

Tegenwoordig is de bulldog een heerlijke huishond met een stoer uiterlijk.

In de loop der jaren hebben we veel ervaring opgedaan met ons ras. Een Engelse Bulldog is een hele lieve, aanhankelijke hond. Absoluut geen hond die een hele dag alleen gelaten kan worden. Daar doe je hem/haar veel verdriet mee. Een paar uurtjes kunnen ze wel alleen zijn. Ze zijn gek op aandacht. Maar als het nodig is, zijn ze ook waaks. Althans dat is onze ervaring. Ze willen ook graag wandelen, zolang ze maar bij je kunnen zijn. Ze kunnen goed met kinderen overweg en als ze ermee zijn opgegroeid ook met katten. De dames kunnen soms echte bitches zijn, de reuen zijn vaak wat rustiger, komt het vandaag niet dan komt het morgen wel. Bulldoggen hebben verplichte rust nodig anders blijven ze de hele dag in beweging en dat is niet goed voor ze. Bulldoggen mogen spelen, maar ruk en trek spelletjes zijn verboden alsmede voetballen met de bulldog. Helaas laat hun bouw dat niet toe. Hoewel bulldoggen steeds gezonder worden en het steeds minder benauwd hebben denken de mensen vaak dat ze alles kunnen, neen, ze blijven nog steeds anders van bouw in tegenstelling tot vele andere rassen. Indien u op zoek bent naar een hond waarmee u lekker kunt stoeien, voetballen, ravotten, sleuren met een touw, mee kan doen met behendigheid enz. dan moet u echt voor een ander ras kiezen. Veel bulldoggen zijn ook gek op water. Sommige gaan graag zwemmen en andere bulldoggen willen niet eens natte voetjes halen. Pas op als u gaat varen met uw bulldog. Doe hem in ieder geval een zwemvest om, met een handgreep eraan zodat u hem uit het water kunt vissen als hij/zij van de boot valt. Een bulldog kan hierdoor enorm schrikken en “bevriezen”‘, hij kan dan niets meer bewegen en zinkt naar de bodem van schrik.

Vanwege zijn bouw zit een bulldog niet goed in elkaar, maar door de juiste (op)voeding van pup af aan kunnen ze vanaf een jaar toch al gauw een uur lopen.

Erfelijke afwijkingen:

Helaas komen in het ras vele erfelijke afwijkingen voor zoals:

Patella Luxatie

Te lang verhemelte

Luchtwegproblemen

ED

Oogproblemen zoals: entropion, extropion, distichiasis, cherry eye

Ingegroeide staart

Ook al fok je met zo gezond mogelijke ouderdieren, toch kan je een terugslag krijgen van vele generaties terug. Daarom is het heel belangrijk een goede koopovereenkomst te hebben naar Europees recht.

De fokkers van de Engelse Bulldogclub Nederland hebben een fokreglement 2008 opgesteld. Hierin staan regels opgesteld waaraan de ouderdieren moeten voldoen, bovendien zijn er fokuitsluitende beperkingen opgenomen. Een heel goed begin. Zo mag er niet gefokt worden met een ouderdier die patella 3 of 4 heeft of meer dan tien ooghaartjes (distichiasis). Daarnaast mogen de teven maximaal 3 nesten krijgen en mag de moederhond niet ouder zijn dan 6 jaar om pups te krijgen tenzij ontheffing voor een half jaar is verleend door het bestuur van de rasvereniging.

De ouderdieren moeten een gezondheidsonderzoek hebben ondergaan en zijn goed bevonden door een gespecialiseerde dierenarts om mee te fokken. Deze dierenartsen luisteren onder meer naar het hart, bekijken de knieën, heupen, ellebogen, ogen enz. Ook wordt een foto gemaakt van de luchtpijp om de diameter te bepalen en te kijken of de luchtweg goed is.   

Wij geven onze pupkopers altijd een zeer uitgebreide lijst mee met daarin een goede beschrijving wat wel en niet mag. Zeker bij dit ras is goede voorlichting heel belangrijk. Ook tijdens de opvoeding bij de eigenaar kan een hoop fout gaan als de pup niet goed begeleid wordt. Het kan maar zo gebeuren dat de jonge hond van de bank springt en zich ernstig blesseert aan de rug en/of knie. De medische kosten van dit trauma komen natuurlijk voor rekening van de koper. Daarom is het heel belangrijk om af te wegen of u in staat bent een bulldog een juiste opvoeding te geven en niet u alleen maar ook uw huisgenoten.