PostHeaderIcon Gezondheid

Extra: Warm weer en uw bulldog

Alle honden hebben last van de warmte net als de mens. Een paar tips:

Ga nooit wandelen met uw hond als het te heet is. Kijk uit voor heel heet asfalt. Laat uw hond in de vroege ochtend en de late avond uit. Laat hem overdag even plassen heel dicht bij huis en dan snel weer terug. Laat de hond zo veel mogelijk thuis, ook al heeft u airco, buiten de auto kan het te warm zijn voor de hond. Laat uw hond met rust, laat hem niet spelen en laat hem liggen waar hij wil. Het liefst lekker op plavuizen. Laat hem niet te lang in de zon liggen. Zorg voor voldoende schoon drinkwater waar hij continue bij kan. Honden vinden een badje vaak lekker om even af te koelen. Zelf hebben wij op warme dagen een plafond ventilator aan staan op de laagste stand en natuurlijk een lekker hondenbad in de tuin staan gevuld met een laagje schoon water. Met de plafondventilator blijft de lucht toch in beweging. Ook kunt u wat minder voer geven, immers ze krijgen veel minder beweging.

Mocht ondanks alle voorzorgsmaatregelen de hond toch oververhit raken, zet dan de sproeier op de hond, leg een natte handdoek neer voor koeling van de dun behaarde plekken zoals voetzolen, buik enz. Ook zijn er diverse coolingsmatten verkrijgbaar. NEEM ALTIJD CONTACT OP MET UW DIERENARTS!!

guus ijsje kleiner

Zoals bij vele rassen komen ook bij de Engelse Bulldoggen erfelijke afwijkingen voor. Ook al fok je met nog zo gezond mogelijke ouderdieren, toch kan je een terugslag krijgen uit eerdere generaties. De Engelse Bulldogclub heeft in haar fokreglement staan dat de ouderdieren een gezondheidsonderzoek moeten ondergaan alvorens ze ingezet mogen worden voor de fokkerij. Er zijn zelfs fokuitsluitende beperkingen opgenomen. Een in Engelse Bulldoggen gespecialiseerde dierenarts bekijkt of de Engelse Bulldog geschikt is om mee te fokken. De heupen, ellebogen, knieën, ogen, oren enz worden gecontroleerd. Van de luchtpijp worden een foto gemaakt.

Helaas zijn er mensen die het liefst de Engelse Bulldog als ras willen verbieden, zij zijn te veel negatief bevooroordeeld. Jammer genoeg zie je deze mensen niet op shows of tijdens wandelingen met Engelse Bullen. Dan kunnen ze met eigen ogen zien dat er te veel onterechte negatieve berichtgeving over ons ras is. Het zou zo mooi zijn als deze mensen zich oprecht zouden interesseren in ons ras en niet alleen maar negativiteit spuien. Toegegeven Te is nooit goed, Te veel huidplooien, Te overbouwd, Te zwaar enz. Maar daar wordt hard aan gewerkt en na enige jaren bewust fokken is er al veel positief resultaat behaald.

Dekkingen gebeuren niet alleen maar via een kunstmatige inseminatie. Er zijn genoeg reuen die ook zelf kunnen dekken. Er zijn ook teven die een bacterie bij zich dragen die onvruchtbaarheid bij een reu kunnen veroorzaken. Dat kan ook een keuze zijn van een reu eigenaar om alleen zijn reu via KI te laten dekken.

Heel veel bulldoggen kunnen makkelijk een uur lopen als ze een jaar oud zijn. Ze kunnen lekker rennen en spelen. Niet alle bulldoggen hebben kromme poten, zijn overbouwd of hebben veel last van ontstekingen.

Sommige mensen zijn ook felle tegenstanders van keizersnedes. Moet je daarom een ras verbieden?

Gelukkig letten heel veel fokkers tegenwoordig veel beter op de gezondheid van de Engelse Bulldog en kunnen de meeste bullen vanaf een jaar een uur lopen. Maar helaas zijn er ook nog steeds mensen die alleen maar denken aan pups hoe meer hoe beter en zetten twee ouderdieren bij elkaar zonder te weten of het een verantwoorde combinatie betreft. Gelukkig ziet de wetgeving de hond ook als een product dus is de fokker verplicht garantie te geven op erfelijke afwijkingen. Een verstandige fokker zal er daarom alles aan doen om problemen te voorkomen. Helaas is het nog steeds zo dat regelmatig busjes uit het voormalig oostblok Engelse Bulldog pups komen leveren aan handelaren in Nederland. Ons dringende advies is: let er op waar u een pup koopt. Wellicht zijn deze hondjes veel goedkoper maar weet u hoe vaak de moeder hond al pups heeft gehad, of de vader en moeder gezond waren, of de moederhond haar pups in een gezonde omgeving heeft grootgebracht of in een donkere vochtige schuur ergens buiten, of de pups tijdig hun entingen en wormkuren hebben gehad, of ze voldoende voedingsstoffen hebben binnen gekregen in de eerste weken zodat er geen problemen aan het bewegingsapparaat kunnen ontstaan later door kalkgebrek enz.

Het is heel belangrijk uw Engelse Bulldog pup met veel zorg op te voeden. Rust en gedoseerde juiste beweging is heel belangrijk en daarnaast hoogwaardige voeding. Overbelasting kan hele grote problemen tot gevolg hebben, onder meer OCD. Heeft uw bulldog last van zijn oog, laat het op tijd nakijken. De pijngrens van een bulldog is heel anders dan van bijvoorbeeld een poedel. Bulldoggen tonen vaak geen pijn. Daarom is het heel belangrijk een bulldog op tijd door een dierenarts te laten controleren als hij bijvoorbeeld mank loopt. Een bulldog die mank loopt moet ook verplicht veel rust krijgen, het liefst in een bench afgewisseld met gedoseerde beweging rechtuit. Trek- en rukspelletjes zijn uitgesloten voor een bulldog alsmede traplopen, voetballen, uit de auto springen en van de bank springen. Ook gladde vloeren kunnen veel problemen veroorzaken. Dat is veel te belastend voor zijn gestel vooral tijdens de groei. Een peuter laat je ook geen work-out doen.

Op internet is veel medische informatie over erfelijke afwijkingen terug te vinden. Er zijn diverse dierenartsen gespecialiseerd in Engelse Bulldogen. Dr. Walter Strikkers zegt altijd, er zijn honden en Engelse Bulldoggen dat klopt volledig. Vaak  hebben ze andere doseringen nodig, andere behandel methodes enz.

Op deze pagina zullen we enkele (erfelijke) afwijkingen noemen. Op diverse internetsites van dierenartspraktijken kunt u veel meer over deze afwijkingen lezen.

Cherry eye:

Het derde ooglid slaat om en daardoor wordt de traanklier zichtbaar als een rode bobbel in de ooghoek. belangrijk is direct te beginnen met zalven. De cherry eye kan ontstaan door een ontsteking, irritatie, jeuk, een takje in het oog, een vinger van een kind, tocht enz. Toch wordt dit probleem gezien als een erfelijke afwijking. Er zijn nesten waarin het totaal niet voorkomt en er zijn nesten waarvan enkele pups het krijgen. Gelukkig is er een hele goede behandelmethode als zalven uiteindelijk niet helpt. De traanklier wordt weggehecht. Vroeger werd de traanklier verwijderd maar dan moest de hond zijn hele leven kunsttranen krijgen. Dat is nu overbodig. Niet iedere dierenarts beheerst deze techniek en lang niet iedere dierenarts is bekend met de narcoses van Engelse Bullen. Laat u dus goed voorlichten voordat u de hond laat opereren.

Distichiasis:

Ooghaartjes die groeien onderaan het ooglid. Dit kan irritatie van het oog als gevolg hebben. In het fokreglement van de EBCN is het fokken met een ouderdier die 10 of meer ooghaartjes heeft, uitgesloten. Ooghaartjes zijn eenvoudig met een pincet te verwijderen, eventueel kan een dierenarts of een goede trimster dit doen.

Entropion – Ectropion

Naar binnen respectievelijk naar buiten gekrulde oogleden. Bij naar binnen gekrulde oogleden veroorzaken de wimpers irritatie op het oog. Operatief ingrijpen is vaak de beste oplossing. Ook hier is het weer belangrijk om een dierenarts te zoeken die verstand heeft van de Engelse Bulldog. Beide afwijkingen kunnen ook het gevolg zijn van een trauma aan het oog en dan is er geen sprake van erfelijkheid. Een geïrriteerd oog trekt zich terug en daardoor kunnen de wimpers naar binnen krullen tijdens het dichtknijpen van het oog vanwege de pijn. Het is daarom zo belangrijk om een geïrriteerd oog snel, goed en langdurig te behandelen met zalf. Herstel kan lang duren. Ectropion kan ook ontstaan door bijvoorbeeld een te late behandeling van een cherry eye. Het onderooglid raakt dan wat uitgerekt en soms blijft dit zo. Ook hier is het weer heel belangrijk snel te starten met zalven.

Patella Luxatie

Heel kort gezegd, er kan beweging zitten in de knieschijf. Dit wordt in 4 gradaties aangegeven. Met afwijking 1 en 2 mag nog gefokt worden volgens het fokreglement van de rasvereniging. Ouderdieren met de afwijking 3 en 4 zijn uitgesloten van de fokkerij.

Elleboog Dysplasie

Deze afwijking aan de elleboog komt in diverse vormen voor. Belangrijk is wel te weten dat 1 van deze vormen ook veroorzaakt kan worden door overbelasting OCD.

Tussenteen ontstekingen

Ook deze afwijking kan vele oorzaken hebben. Het kan veroorzaakt worden door een allergie, te vlezige poten waardoor de tussenteen huid de grond raakt tijdens het lopen, stand van de poot en wederom overbelasting.

Ingegroeide staart

Dit kan twee oorzaken hebben. Het onderste staartwerveltje staat naar binnen. Daardoor kunnen ontstekingen ontstaan. Daarnaast kan het veroorzaakt worden doordat het lichaam sneller groeit dan de staart. Het lichaam groeit als het ware iets om de staart heen waardoor de staataanzet dieper komt te liggen. Meestal kunnen problemen voorkomen worden door een goede dagelijkse verzorging, met de juiste producten. Heel soms is operatief ingrijpen noodzakelijk. In de rasstandaard staat dat een pijlstaart de voorkeur heeft. Je ziet dan ook steeds meer bulldoggen op shows met pijlstaarten. De meeste fokkers zijn hier allert op en proberen steeds meer pups te fokken met pijlstaarten zodat dit probleem over enkele generaties vrijwel niet meer voorkomt. Twee ouderdieren met een pijlstaart kunnen ook pups krijgen met een krulstaart. Dit is weer een voorbeeld van een terugslag uit eerdere generaties.

Ademhalingsproblemen

Dit kan vele oorzaken hebben. Te nauwe neusgaten is een voorbeeld. Maar er zijn ook kortsnuitproblemen. Door middel van een scopie kan door een hierin gespecialiseerde dierenarts gekeken worden wat de oorzaken zijn van de ademhalingsproblemen. Dit kan zijn een te lange huig/verhemelte, wordt hier tijdig niets aan gedaan dan kan dit veel meer schade veroorzaken dmv kraakbeen vorming bij valse stembanden enz.  De kraakbeenringen in de luchtpijp kunnen ovaal zijn ipv rond enz. Het is belangrijk dat de ademhaling goed is zodat de hond bij warm weer zichzelf goed kan koelen door een juiste ademhaling. Immers bij het ademhalen verliest de hond ook warmte en vocht via de mond. De hond kan immers niet gewoon zweten zoals de mens dat kan. Ook hier wordt door de meeste fokkers goed op gelet bij het kiezen van de juiste ouderdieren. Tijdens het gezondheidsonderzoek voor Engelse Bulldoggen wordt een luchtpijp foto gemaakt om onder meer de diameter van de luchtpijp te meten en kan gekeken worden hoe de luchtweg eruit ziet.

Nogmaals dit is slechts een korte omschrijving van medische problemen die er kunnen zijn.

De koper heeft ook een verantwoordelijkheid tav de gezondheid van de Engelse Bulldog. Als de koper goedkoop uit wil zijn en het hem/haar niet uitmaakt of de ouderdieren in gezonde omstandigheden leven, dan blijft de handel in pups floreren. Het is beter als ook kopers kritisch zijn als het gaat om de aanschaf van een Engelse Bulldog. Vraag naar de gezondheid (inzage in gezondheidsonderzoek) van de ouderdieren. Bij de aanschaf van een tweede hands auto wil je immers ook graag weten of de auto goed onderhouden is geweest en welke mankementen in het verleden zijn verholpen. Waarom dan niet kieskeurig zijn bij de aanschaf van een pup. De pup mag niet benauwd zijn, hij moet goed kunnen lopen met rechte poten, hij moet vrolijk en allert zijn. Hij mag geen uitvloeing hebben uit de neus of ogen. De pup moet ingeënt zijn en een dierenarts moet de gezondheidsverklaring ingevuld hebben in het entingsboekje. De koper en verkopen moeten beiden de koopovereenkomst ondertekenen waarin een goede garantie regeling naar Europees recht is afgesproken. De koper moet vertrouwen in de fokker hebben dat hij ook later op de fokker terug kan vallen als er vragen zijn. Ook de fokker moet vertrouwen hebben in de koper en zijn gezin, de pup moet immers ook goed opgevoed worden.